S-au născut în același an cu ProSport. Au crescut și au ales sportul, încurajați de părinți, de succesul altora sau de propria lor dorință de a fi cei mai buni. Anul acesta au împlinit sau vor împlini 15 ani și se poate spune că au terminat conturile cu copilăria. Deja se obișnuiesc cu noțiuni noi: capacitate, liceu, adolescență, primii fiori de dragoste și, de ce nu, emoțiile competiții mari.
În sport, este vârsta la care apar primele performanțe. 15 ani avea Nadia Comăneci atunci când a cucerit trei medalii de aur la Olimpiada de la Montreal, cu un recital de „nota 10″. La 15 ani, Balaci, Răducioiu sau Marius Niculae debutau deja în prima ligă a țării. Marele Dobrin fusese și mai precoce, prima sa aparție în Divizia A producându-se la 14 ani și 10 luni. În fine, aceeași vârstă a avut și Camelia Potec la europenele de juniori din 1997, când a urcat de trei ori pe poziție de aur!
ProSport a ales în aceste două pagini câteva dintre vârfurile „generației 97″. Unii au simțit deja gustul medaliilor europene, cazul gimnastei Ștefania Alina Stănilă, ceilalți promit. Toți sunt plini de speranțe, de vise și pe toți îi vom urmări. Le vom spune poveștile, le vom contabiliza victoriile, îi vom însoți pe drumul performanței… Pentru că ei sunt „Generația ProSport”.
La 15 ani, atleta Bianca Perie a cucerit, la Marrakech (Maroc), titlul mondial de juniori la aruncarea ciocanului, primul dintr-o serie de patru, fără precedent în sportul românesc
Căpitanul lui Hagi
Cu un prezent destul de incert la nivelul naționalei mari, fotbalul românesc privește tot mai insistent spre juniori, de unde poate veni salvarea. Cristian Manea, căpitanul naționalei Under 15, jucător legitimat la Academia Hagi, este una dintre marile speranțe ale fotbalulului românesc. El a început fotbalul la Metalul Constanța, dar în 2009 a dat probe la Academia celui mai mare fotbalist român. „Evaluarea se făcea în două etape, timp de două săptămâni. După trei zile, ne-au sunat acasă pentru a ne confirma că a fost acceptat”, spune tatăl jucătorului, Viorel Manea, și el fost fotbalist prin ligile inferioare. La 15 ani, Cristian este plin de vise. „În doi ani sper să pot juca în Liga I, la Viitorul Constanța. Apoi vreau să mă transfer la o echipă mare, de ce nu la FC Barcelona”, spune cel care evoluează fundaș central sau fundaș lateral. Jucător de ambele picioare, Manea are ca idol un jucător mai puțin cunoscut, Gareth Bale, un galez legitimat la Tottenham. „Este exploziv, îmi place teribil”, punctează Cristi.
Manolache i-a dat banderola Naționala din care face parte, cea Under 15, și-a început anul acesta primele meciuri de verificare, iar puștii conduși de Gabriel Manolache (cel care i-a pus banderola pe braț lui Cristi) se laudă cu o victorie cu 3-1 în fața Ucrainei Under 16. „Când mă întreabă cineva ce-mi doresc ca fotbalist îi spun că vreau să ajung cel mai bun jucător al României și că vreau să fiu căpitanul naționalei mari la Europeanul din 2020″, mai spune Cristian Manea.
Fenomenul Antonia
Generația ProSport „Căpitan la 15 ani” a ajuns și pe terenul de atletism. Pornind de la caracterizările specialiștilor și de la previziunile lor, grupul sportivilor de mare perspectivă propus în această pagină a inclus-o și pe săritoarea în înălțime Antonia Dumitrache (CS Olimpia, 1,70 m record personal).
Elevă în clasa a 9-a a Liceului „Octav Onicescu” din Capitală, Antonia Dumitrache (15 ani, 1,79 m, antrenor Doru Oprea) pare un adevărat fenomen în sportul juvenil. Ține la degetul mic multiple medalii de aur la naționalele de gimnastică aerobică, iar din 2009 a practicat în paralel handbalul și atletismul! Componentă a echipei ASȘ 188, Antonia a primit în 2010 titlul de cel mai bun portar al României la cadeți.
Mingi în figură primite la handbal „Mi-era frică doar de mingile pe care le primeam în figură, dar antrenoarea mea, Ramona Tănase, făcea pregătire individuală cu mine pentru a mă elibera de această teamă. Stăteam la orizontală pe parchet și mi-arunca mingea în stânga și-n dreapta capului”, dă timpul înapoi Antonia. Firul povestirii e preluat de mama sa, Laura Popescu: „S-a axat și pe aruncarea greutății, specialitate la care a câștigat mai multe medalii, până într-o zi, când a cârmit doar spre săritura în înălțime. Mereu îmi spune că are o mare dorință – să prindă Jocurile Olimpice de la Rio. Ar fi o mare realizare”. Iar visul pare să se contureze. Micuța Antonia a cucerit bronzul anul trecut la Campionatele Mondiale ale copiilor, de la Ankara, posedă calități native de invidiat, iar în câțiva ani ar putea să măsoare 1,85 m în înălțime (în prezent, la doar 15 ani, are 1,79 m).
Cum se menține pe linia de plutire? „Alimentația cântărește enorm pentru o săritoare în înălțime. Mănânc doar dimineața și la prânz, iar mesele sunt formate din carne și salată. N-am plecat niciodată într-o excursie, prefer să mă duc la un film sau să mă joc în casă cu motanul meu, Viț”.
Bară de 80 de kilograme în spate Și pentru că la vârsta de 15 ani motivarea are un rol important în ascensiunea sportivului, mama, Laura Popescu, apelează la un repertoriu întreg. „Mama mă păcălește! Îmi spune că-mi va lua una, alta și mi le va da după ce obțin o performanță. Și acum mi-a luat un laptop, dar, pentru că nu mi-am atins obiectivul, mi-l va da probabil mai târziu”. În loc de încheiere, vă spunem că talentata atletă face la antrenamentele de forță genuflexiuni cu o bară încărcată cu 80 de kilograme!
Cea mai frumoasă națională
În cazul handbalului, ProSport a ieșit un pic din tiparul „vedetei”, pentru că naționala de cadete este ea însăși un star. În mod normal, liderul de vârstă (15 ani) este Iulia Andrei, un inter stânga cu braț de excepție, însă este greu să o extragi pe vâlceană din grup, în condițiile în care această națională nu a pierdut niciun meci de când s-a constituit, din 2010.
ProSport a vizitat cea mai frumoasă națională a hanbdalului românesc la Saturn, unde antrenorii Constantin Dincă și Nicoleta Lazăr și-au dus fetele nu pentru o refacere pe litoral, ci pentru alergări pe nisipul fierbinte. „Sunt obișnuite cu munca. 11 dintre ele sunt la Centrul Olimpic de la Râmnicu Vâlcea, unde fac două antrenamente tari în fiecare zi. De la mare mergem la munte, pe 12 suntem într-un nou cantonament. Chiar este o generație de excepție”, spune Nicoleta Lazăr.
Primul european, anul viitor Fetele au prins ideea ProSport și au pozat pentru cel mai bun ziar de profil din România, propunându-și ca la Jocurile Olimpice din 2020, când ele vor avea 23 de ani, să fie pe prima pagină a ProSport cu o performanță frumoasă de la turneul final. Până atunci, anul viitor cadetele au calificări și apoi primul lor turneu final european, unde nu se gândesc decât la aur. Seria rezultatelor din ultimul timp le obligă: victorii pe linie, indiferent că adversarul s-a numit Franța, Muntenegru sau Ungaria.
Lot: Portari: Izabela Roșca, Alexandru Prodan, Andreea Ioana Petruneac, Iulia Dumansca Coordonatori: Diana Axinte, Daniela Corban, Adriana Voina , Loredana Vartic Pivot: Ștefania Boștină, Lorena Ostase Interi: Iulia Andrei, Sonia Vasiliu, Anca Onicaș, Bianca Căldare, Alina Ilie, Oana Bucă Extreme: Kinga Kolopaki, Adina Nistor, Alexandra Carașol, Cristina Mitrache, Andreea Corban, Raluca Bontea. Antrenori: Constantin Dincă și Nicoleta Lazăr
„Nole” de România, precum Făt Frumos
Liderul generației Pro în tenis, Alexandru Bogdan Borza, se află pe prima poziție a clasamentului european la categoria sa de vârstă. Dar nu dorește să se oprescă aici, propunându-și să-l depășească pe idolul său Novak Djokovic, de la care a furat mișcările din tenis, numai urmărindu-l la televizor. La Cugir, unde s-a născut, terenurile de tenis nu sunt într-o stare tocmai bună, așa că soluția salvatoare a venit de la „Nole”.
Bogdan are o legătură haioasă cu cifra 15: a crescut 15 cm în anul în care a împlinit 15 ani, precum Făt-Frumos – într-un an, cât alții în 15 ani. Asta i-a creat ceva probleme la capitolul coordonare, însă a reușit să compenseze prin talent nativ și instict. „Anul acesta am acordat atenție mai mult școlii, având examene la capacitate. De săptămâna viitoare revin pe teren. Particip la primului meu turneu de seniori, la București, care e un preludiu pentru Campionatul European din Rusia de peste o lună. De unde sper să vin din nou cu aur”, spune triplul campion european, care a fost desemnat anul trecut cel mai bun sportiv din județul Alba.Făt Frumos
Pe urmele Nadiei Comăneci
La gimnastică, sportul cel mai reprezentativ pentru familia olimpică românească, liderul „generației 97″ este Ștefania Alina Stănilă. Originară din Petroșani, micuța sportivă ce va împlini 15 ani abia la finele anului este deja vicecampioană europeană de junioare la sărituri și medaliată cu bronz cu echipa. „Știu că Nadia avea 15 ani când a devenit vedeta Jocurilor Olimpice de la Montreal, o vârstă apropiată de a mea, dar s-au schimbat regulamentele și vârsta minimă pentru senioare a fost ridicată la 16 ani. Mi-ar fi plăcut să ajung la Londra, dar nu se poate”, spune Ștefania.
A plecat din Petroșani Sportivă completă, capabilă să facă patru aparate, Stănilă a ajuns la gimnastică printr-o conjunctură. „La noi, la Petroșani, nu prea se face gimnastică. La 7 ani, eram cu tati în stație la autobuz și am văzut că într-o sală de vizavi se face sport. M-am dus și eu, mi-a plăcut, iar după două luni m-am mutat la Deva, unde sunt și acum”, explică micuța, mai emoționată în timpul unui interviu decât atunci când urcă pe bârnă.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER